Bugün sizlerle Japon mutfağının vazgeçilmez yemeği olan ramen den bahsetmek istiyorum.
Ramen, yaygın olarak bir Japon yemeği olarak bilinir, ancak eriştelerin ilk olarak Japonya’da mı yoksa Çin’de mi üretildiğiyle ilgili birçok tartışma mevcuttur. İlk olarak hangi ülkede ortaya çıktığını görmek için tarihte biraz geri gitmemiz gerekebilir. Ramen-erişte dükkânları ilk olarak 1900’lerin başında her iki ülkede de popülerlik kazanmaya başlamıştır. Çin işçilerinin, buğday bazlı erişteleri yiyecek arabaları ile Japonlara satması, Japonların Çin mutfağına yakınlaşmasını sağlamıştır. Çin – Japon savaşından sonra ise Çin lokantalarında artış yaşanmıştır.
Bu olaylara bakarak, kesin olarak söylemek zor olsa da, ramenin Çin’de icat edilmiş bir yemek olduğunu söylemek yanlış olmaz, ancak Japonya, bunu harmanlayarak kendi kültürüne katmayı başarmış ve kendi yemeği olarak sunabilmiştir.
Peki Ramen Nasıl Yapılır?
Birçok çeşidi olmasına rağmen asıl olan erişte ve çorba karışımı olarak yapılmasıdır. Özel olarak hazırlanan ramen erişteleri temel olarakbuğday unu, tuz, su ve sodyum karbonat veya başka bir mineral suyu ile yapılır.
Ramen, sıcak veya soğuk olarak ayrı ayrı sunulabilse de geleneksel olanı sıcak çorbanın içine koyulan haşlanmış eriştelerdir. İlk ramenin Çin’de, haşlanmış yumurta ve erişte eşliğinde tavuk veya deniz ürünü suyu içine geldiği söylenmekte. Fakat Japon mutfaklarına hakim olan tavuk suyu olmuştur.
Kendi başımıza ramen yapmak için iste marketten hazır ramen paketlerinden almamız gerekli. Aldığımız paketin arkasında yazan su miktarını bir pişirme kabına alıyoruz ve paketten çıkan soslarımızı suya döküyoruz. Su kaynamaya başlayınca paketteki eriştelerimizi ekliyoruz ve eriştelerin açılmasına müteakip suyu ile beraber servis yapıyoruz. Yanına istediğimiz garnitürleri ekleyerek kendi zevkimizi katıyoruz. Asıl olan yemek çubukları ile yemek olsa da siz çatal ile de yiyebilirsiniz 🙂 .
Ramen’in Bizim Eriştemizden Farkı Nedir?
Erişte çorbasından ne farkı var bunun diye düşünebilirsiniz. Aralarında bir fark olduğu aşikâr. Rameni eriştenin bir alt yemeği olarak görmemiz mümkün. Orta Asya kültüründen gelen ramene bakacak olursanız neredeyse her türlü garnitür ile çorbanın kombine edildiğini görebilirsiniz. Orta Asya’nın yörelerine göre değişiklik gösteren ramenin onlarca çeşidini bulmanız mümkün. Yemeğin verdiği içerik ve aroma yöresel olarak değişse de aynı temele sahiptir. Ayrıca bizdeki erişte gibi çok yapılmayıp, anlık olarak tüketilmektedir. Eriştelerin yapılış şekilleri de bir başka farklılığıdır.